Období 19.12.1941 - 31.12.1942

15.03.2014 14:45

19. prosinec 1941 - pátek  Dvacet z nás pracuje na pile. Dobré ubytování, ale musíme opustit svrchníky a boty odevzdat předtím než jdeme spát. Strašní strážní.

25. prosinec 1941 - čtvrtek  První svátek vánoční a v posteli v osm hodin. Jaká mizerná existence. Nejsem v Anglii po několik let při této příležitosti. Poslat pohled domů manželce.

31. prosinec 1941 - středa  To je ale den, žádné cigarety, polévka ze zelí na oběd, večer chléb s máslem a čaj. V posteli brzy jako obyčejně. Odříznutý světa venku svět, žádná pošta nebo cokoli. Spánek je nejlepší věc a naděje na lepší věci v blízké budoucnosti.

1. leden 1942 - čtvrtek  Svátek dnes stejný jako v Anglii. Ačkoli já jsem míle od svého rodného města, mé myšlenky jsou tam. Staré rčení říká myslet na budoucnost a ne na minulost, tak musí těchto několik slov stačit a říkám 'konec' pro dnešek.

7. leden 1942 - středa Letecký nálet, siréna se ozvala dnes po obědě. Trvalo to asi hodinu a tak to vypadá, naši chlapci skončili práci. Civilisté říkají, že oni končí poměrně často. Už dlouho nemáme cigarety.

18. leden 1942 - neděle Poslední zprávy, "Japonci jsou úspěšní". Předpověď počasí "velké mrazy, -20° C a sníh až po kolena". Jídlo je stále mizerné.  Nepamatuji, kdy jme si mohli sednout k dobrému jídlu.

23. leden 1942 - pátek Měli jsme problém se stráží v práci.  Můžeme očekávat nic dobrého, sedíme jako na jehlách, těžké časy přináší problémy.

1. únor 1942 - neděle Dostal jsem dopisy od manželky."Japonsko hlásí, že si vede dobře." Předpověď počasí " 36 pod nulou".

1. březen 1942 - neděle Poslední zprávy "Japonsko je úspěšné a Singapur spadl". Pohled na situaci je pro nás poněkud černý.

5. duben 1942 - Boží hod velikonoční Další volný den. Přišla zpráva, že anglický zajatec byl zastřelen pro útok německého důstojníka

26. duben 1942 - neděle Slušný víkend. Dnes odpoledne jsme hráli fotbal, připomenulo mi to staré časy. Dostat balík s cigaretami od manželky. Jídlo je stále hrozné, polévka z tuřínu každý den. Měli ji týdny ze zelí, teď je to tuřín. Dokonce civilisté jí suchý chléb v práci.

3. květen 1942 – neděle Naše vojenské letectvo před pár dní před a bombardované Československo. Hraný fotbal.

10. květen 1942 - neděle Skvělé počasí.  Hrál fotbal a šel na procházku odpoledne. Minulý týden bylo docela blízko bombardování vojenským letectvem. Údajně to byly Rusové, ale bylo to popřeno. Zpět znovu polévka ze zelí, všichni žijeme na zelí a tuřínu.

31. květen 1942 - neděle Poslední zprávy o vzpouře v Československu.  Generál jenž se stará o protektorát byl zastřelený.  A celá rodina včetně matky, dvě mladé dcery a syn byli zastřeleni pro souvislost s tím. Byl vydán zákaz vycházení pro Čechy, kteří oni musí být doma do devíti v noci.  Čtyři děvčata, která nám mávala z vlaku, zatklo gestapo. Celé Československo se zdá být ve stavu nepokoje.

7. červen 1942 – neděle Dostal balík cigaret. Seznam mužů a zastřelených v Československu.  Předpověď počasí skvělá. Nic jiného k zapsání.

14. červen 1942 – neděle V pátek byla celá vesnice v Československu vypálená. \němci tam našli pušky, střelivo a vysílačku.  Všichni muži byli zastřeleni. Ženy a děti byly poslané do koncentračních táborů. Každodenní střílení civilistů pokračuje.

28. červen 1942 – neděle  Prší celý víkend. Popravy v Československu pokračují. Vesnice byly vypálené. Podle německých zpráv je to pro nás špatné v Egyptě a Africe. Italové a Němci obsadili Tobruk, třicet tisíce britských zajatců. Jsem zvědavý, kdy my se chystáme něco udělat v této válce.

5. červenec 1942 – neděle Poslední zprávou je, že jsme byli hnaní z Afriky a jsme zpět v Egyptě, zdáme se být poražení všude, ale nevadí, očekáváme příští události.  Přijatý šestý balík cigaret od manželky.

12. červenec 1942 – neděle Šel jsem na procházku městem. Minulý týden byla v novinách zpráva o našich potopených lodích. "Sevastopol padl a je nyní v německých rukách." "Královské letectvo v posledních týdnu bombardovalo Brémy a další města, nemocnice byly zasažené a civilisté zabití, množství letadel 500.

19. červenec 1942 – neděle Mnoho zpráv o Turecku. Německý velvyslanec byl vyzván k tomu, aby opustil Turecko okamžitě; to jeví tak, že oni jsou na naší straně. Přišlo šest dopisů od Alice.

9. srpen 1942 – neděle Válka se vyvíjí příznivěji. Němci byli zatlačeni zpět přes sto kilometrů v jedné části Ruska. Naše vojenské letectvo pokračuje v bombardování.  Hamburk trpěl hrozně, většiny civilistů zde myslí, že válka skončí do Vánoc. Oni věří, že my se dohodneme s Německem. Nemyslím si to.

16. srpen 1942 – neděle Naše pošta byla zastavená.  Příkaz přišel z hlavního tábora, protože němečtí vězni v Anglii dostávají velmi málo dopisů. My budeme mít naši poštu zkontrolovanou. Byli jsme poučeni o tom, co můžeme psát domů, ale všechno je propaganda. Dnes je pěkné počasí.

31. srpen 1942 - neděle Někteří jsme nedostali žádný poštu víc než měsíc a nyní dokonce ne- dostáváme dopisní karty k tomu, abychom napsaly domů a zdá se nám, že ztrácíme kontakt s vnějším světem.  Poslední propaganda "Anglie vyvíjí tlak na Turecko, aby jí nechalo projít přes území".

20. září 1942 – neděle Situace se vyvíjí. Maso je vzácnější a my máme méně svobody. Poslední zprávy "anglické vojenské jednotky se pokouší vylodit v Tobruku." Přišla zprávy, že Ednin manžel je nezvěstný, jediná. Tato válka trvá už tři roky nejsou v dohlednu žádné známky míru.

23. říjen 1942 – neděle Delší čas uplynul od té doby, co jsem psal v tomto deníku ale bylo velmi málo k oznámení. Ednin je není již v seznamu nezvěstných a je válečný zajatec. Dostal jsem včera dva balíky cigaret.

8. listopad 1942 – neděle Žádné zprávy. Počasí strašně chladné.  Přijatý šestý balík šatstva od manželky a také cigarety. Čas v Německu byl postrčen nazpátek o hodinu; je nyní tma už v pět hodin odpoledne.  Stále žiji s nadějemi. Čas se vleče.

22. listopad 1942 – neděle Dnes sněží ostošest. Máme několik zpráv nehledě na potápění britských lodí, které je každodenní událostí. Válka se dobře vyvíjí pro nás v Egyptě a Africe, německé vojenské jednotky vstoupily na jih Francie. Toto je dneska všechno.

25. listopad 1942 – středa Předvedení osob k identifikaci. Německá policie přišla až do místnosti s československou dívkou, která byla požádaná o určení zajatce se kterým měla důvěrný vztah. U ženy byla nalezená čokoláda a další předměty.  Dvě další děvčata také ve stejné věci byla na policejní stanici. Případ se týká čtyř našich chlapců a těchto tří děvčat a zdá se, někteří byli rozpoznaní podle oblečení. Ve skutečnosti se více nedá prokázat.  Očekáváme jak se události vyvinou a jak to skončí.

29. listopad 1942 – neděle Strašné počasí, sněžení a vítr. Má to trvat několik dnů. Zprávy byly dobré. Nejnovější zpráva je, že jsou tisíce německých a italských zajatců v Africe. Rusové si také počínají dobře. Snad už to bude poslední rok této války.

6. prosinec 1942 – neděle Válečné ohromné úspěchy v Egyptě a Africe. Němci jsou hnaní zpět.

20. prosinec 1942 – neděle Jen několik dnů a budou Vánoce. Nejsou zprávy o válce. Pracoval jsem celý den při nakládání dvou vagonů. Všechny dopisy a balíky pozastaveny na dobu neurčitou kvůli odesílání ze Švýcarska. Důvod nejasný.

27. prosinec 1942 – neděle Čas se vleče v tomto místě, kde je nás 196 a Bůh je mi svědkem, že je to jako velké město. Včera jsme museli pracovat celý den. Čtyři nákladní vagony přišly pokazily nám volno ve svátek Štěpána.

31. prosinec 1942 – čtvrtek Je večer před svátkem Nového roku a vyvolává vzpomínky na ten poslední, co jsem prožil dříve v Anglii. Je devět hodin, a ačkoli mne míle dělí od lidí v Anglii budu s nimi v duchu. Snad přicházející Nový rok nám přinese více štěstí nám všem a především  rychlý konec všech našich útrap.