Na novou stezku Munou

24.03.2012 16:45

Vypravil jsem se v sobotu 5. 11 2011 na avizované otevření nové stezky Munou s očekáváním, co nového uvidím a co se dozvím. Dobil jsem volty a ampéry do akumulátoru svého elektrokola a za skvělého slunečného počasí vyrazil na místo srazu akce v 10:00 u vstupu do Muny. Překvapila mne poměrně slušná účast shromážděných, ke kterým promluvil Jiří Glabazňa z Hnutí Brontosaurus Jeseníky a vysvětlil význam a účel vytvoření stezky. V areálu je 15 informačních tabulí umístěných v renovovaných bývalých přístřešcích na hasící přístroje a potřeby. Atmosféru potom dotváří jedenáct soch umístěných u křižovatek a některých budov vyřezaných letos v srpnu na zlatohorské Zlaté Hoblině. Jedná se o světlé příklady bojovníků napříč historií a světem. A tak zde najdeme například Spartského krále Leonidase, krále Artuše, Jindřicha I. Bradatého vedle chirurga Hawkeyo Pierse ze seriálu MASH, Jaroslava Foglara a svatého Jiřího. Ta poslední dřevořezba byla odhalena na zahájení hned u vstupu.

 

Potom ti, kteří měli zájem o putování po jednotlivých zastaveních u informačních tabulí mohli vyrazit na prohlídku pod vedením spolutvůrce trasy Jiřího Glabazni. Já jsem vyrazil na kole s předstihem. Orientace je jednoduchá. Na prvním panelu u vstupní brány jsou na mapě lesního areálu značeny panely velkými písmeny abecedy A – O.

Slavnostní odhalení prvníého zastavení a je možné vyrazit na trasu.

Nacházíte se u osmi objektů tzv. nové posádky, které byly vybudovány v 50. letech pro Československou lidovou armádu. Byl zde štáb, účtárna, budova hlavního inženýra, ošetřovna, ubytovna strážní roty a výstrojní sklad. V tomto místě stála hlavní brána do areálu, budova naproti sloužila jako vrátnice.

***********************************

Vítejte na Stezce Munou, která nabízí procházku a projížďku po areálu a minulosti bývalého muničního skladu. Na patnácti zastaveních se můžete začíst do stručné historie této zajímavé lokality a prohlédnout si fotografie. Dozvíte se základní informace o některých, z více než stovky objektů, které jsou zde rozmístěny v lese na ploše 250 hektarů. Stezka není značena v terénu, k vaši orientaci poslouží mapy v levé části panelů, na nichž naleznete umístění jednotlivých zastavení. Mapa je orientována na jih, ve směru, kterým se areál před vámi rozprostírá. Přijměte tedy pozváni na malou orientační a pátrací hru, diky husté  síti cest v areálu a číslováni budov by nalezení trasy mělo být snadné. Stezku doplňuje také barevná brožura (jeji součásti je rovněž mapa), kterou lze dostat v IC Mikulovice. V areálu jsou rozmístěny dřevěné sochy bojovníku, o nichž se můžete dovědět více právě v této brožuře. Stezka (i ceiý areál) je velmi vhodná též pro cyklisty.

Cestu od jednoho zastavení ke druhému můžete sledovat ve fotogalerii na jiném webu.